Το γιορτινό μας δίχρωμο ρύζι στολίζει το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι
Δεν είναι μόνο πανέμορφο είναι και πρωτότυπο και εύκολο και πεντανόστιμο! Το γιορτινό δίχρωμο ρύζι φτιάχνεται με το βιολογικό basmati και σταφίδες BIOFARMA και μια πανδαισία αποξηραμένων φρούτων, όπως cranberries, κεράσια ή βερίκοκα που του προσθέτουν μια δροσερή επίγευση. Θα του δώσουμε το σχήμα του με μια φόρμα κέικ της επιλογής μας και θα το σερβίρουμε στην καλύτερή μας πιατέλα στολίζοντάς το με τραγανούς ξηρούς καρπούς και καταπράσινο σχοινόπρασσο. Το beurre noisette, πριν το σερβίρισμα, του δίνει την τελική νότα πολυτέλειας και απογειώνει τη γεύση του!
Ένα γευστικό πιάτο, που συνοδεύει εντυπωσιακά τις γιορτινές σας συνταγές.
Από την food blogger Two Minutes Angie
ΥΛΙΚΑ 
για το δίχρωμο ρύζι (για μία μικρή φόρμα, 4-6 άτομα)
- 1 πακέτο βιολογικό ρύζι basmati BIOFARMA ( 500 γραμμάρια )
- 2 μπαλίτσες φιδέ σπασμένο μέσα στη χούφτα μας
- 100 γραμμάρια βούτυρο κομμένο σε κυβάκια, σε θερμοκρασία δωματίου
- 800 ml- 1 λίτρο ζωμό κοτόπουλου ή λαχανικών
- Αλάτι και πιπέρι
- 1 φακελάκι κρόκο Κοζάνης αραιωμένο σε 1 φλυτζάνι χλιαρό νερό για 10 λεπτά
- 1 φλυτζάνι αποξηραμένα κράνμπερις ή ανάμικτα με αποξηραμένα βερύκοκα και κεράσια
- 100 γραμμάρια βιολογική κορινθιακή σταφίδα BIOFARMA μουλιασμένη σε χλιαρό νερό για 10 λεπτά και στραγγισμένη
- Το ξύσμα από μισό πορτοκάλι
- Λίγο σχοινόπρασο και επιπλέον ξηροί καρποί (όπως κουκουναρόσπορος και αμύγδαλα φιλέ που τα έχουμε ροδίσει για λίγο σε αντικολλητικό τηγάνι ή στο φούρνο) και κράνμπερις για το στόλισμα της πιατέλας .
- 150 γραμμάρια επιπλέον βούτυρο κομμένο σε κυβάκια για το beurre noisette (προαιρετικό)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Για να φτιάξουμε το ρύζι:
Σε ευρύχωρη κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο και τσιγαρίζουμε το ρύζι με το φιδέ σε δυνατή φωτιά για 5-8 λεπτά. Προσθέτουμε το ζωμό , τις στραγγισμένες σταφίδες και τα μισά κράνμπερις και χαμηλώνουμε τη φωτιά. Σκεπάζουμε και μαγειρεύουμε για 10 λεπτά. Σβήνουμε τη φωτιά , στραγγίζουμε το ρύζι αν έχει περισσέψει ζωμός , προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε μόνο μία φορά απαλά. Μεταφέρουμε το μισό ρύζι σε άλλη κατσαρόλα και προσθέτουμε τον αραιωμένο κρόκο. Όταν ανακατέψουμε ελαφρά το ρύζι μας θα πάρει ένα όμορφο πορτοκαλί χρώμα.
Βουτυρώνουμε πολύ καλά τη φόρμα της επιλογής μας και βάζουμε το ρύζι με το σαφράν πρώτο πιέζοντας πολύ καλά με την ανάποδη ενός κουταλιού ώστε το ρύζι να καλύψει όλα τα σημεία της φόρμας. Κατόπιν προσθέτουμε το λευκό ρύζι με τον ίδιο τρόπο. Αφήνουμε τη φόρμα για μισή ώρα πριν ξεφορμάρουμε το ρύζι, αν θα σερβίρουμε αμέσως αλλιώς δείτε τα tips μας πιο κάτω.
Για να φτιάξουμε τη σάλτσα beurre noisette
Λιώνουμε το βούτυρο σε κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά για 1-2 λεπτά και μετά χαμηλώνουμε τη φωτιά μέχρι να αρχίσει να καίγεται λίγο. Όταν αρχίσει να αναδύεται η χαρακτηριστική μυρωδιά φουντουκιού – που προσδίδει σε αυτή τη σάλτσα το όνομά της – θα παρατηρήσετε μικρά στερεά κομμάτια βούτυρο στον πάτο της κατσαρόλας. Τότε αδειάζετε το λιωμένο βούτυρο σε μικρό μπολάκι μαζί με τα στέρεα κομματάκια που θα τα προσθέσετε και αυτά στο ρύζι τελευταία στιγμή. Μπορείτε να ζεστάνετε τη σάλτσα beurre noisette, πριν την προσθέσετε στο ρύζι σε μπεν μαρί ή στο φούρνο μικροκυμάτων αλλά καλύτερα είναι να την ετοιμάσετε τελευταία στιγμή και να περιλούσετε με αυτήν το δίχρωμο ρύζι.
Συμβουλές επιτυχίας :
* Για μεγάλα τραπέζια ( για μεσαία φόρμα – έως 10 άτομα) χρησιμοποιείστε 2 πακέτα ρύζι basmati BIOFARMA
*Είναι σημαντικό να συμπιέσουμε καλά και το λευκό και το πορτοκαλί ρύζι μέσα στη φόρμα, προτιμότερο σιλικόνης. Θα το επιτύχουμε με την ανάποδη ενός μεγάλου κουταλιού.
**Πώς θα το ξεφορμάρουμε με επιτυχία; Η θα χρησιμοποιήσουμε αντικολλητικό σπρέι ζαχαροπλαστικής (που θα προμηθευτούμε από τα ειδικά καταστήματα) ή θα βουτυρώσουμε πάρα πολύ καλά όλες τις πτυχώσεις και τα σχέδια της φόρμας μας. Το ρύζι πρέπει να μείνει στη φόρμα τουλάχιστον μισή ώρα πριν το ξεφορμάρουμε για εγγυημένο αποτέλεσμα.
***Πώς ζεσταίνουμε το αναποδογυρισμένο και φορμαρισμένο ρύζι χωρίς να χάσει το σχήμα του; Δεν αφαιρούμε την φόρμα του κέικ παρά την τελευταία στιγμή πριν το σερβίρουμε. Θα το ζεστάνουμε -μέσα στην πιατέλα σερβιρίσματος χωρίς να έχουμε αφαιρέσει τη φόρμα- σε μπεν μαρί, ακουμπώντας δηλαδή την πιατέλα πάνω στο αναποδογυρισμένο καπάκι μίας μεγάλης κατσαρόλας με νερό που μόλις βράζει για 5-8 λεπτά. Θα αφαιρέσουμε τη φόρμα πριν το σερβίρισμα και θα στολίσουμε το ρύζι μας με επιπλέον καβουρντισμένο το αμύγδαλο φιλέ και τους κουκουναρόσπορους, μετά τα κράνμπερις, το ξύσμα πορτοκαλιού , το σχοινόπρασσο και πριν το ακουμπήσουμε στο τραπέζι το ζεστό beurre noisette.
**** Η beurre noisette είναι μία δημοφιλής γαλλική σάλτσα που αναδεικνύει πολλά απλά φαγητά από αυγά scrambled μέχρι ψάρι στον ατμό, ακόμα και ένα απλό ρύζι, αρωματίζοντάς τα με το χαρακτηριστικό άρωμα του φουντουκιού.