Εύκολος Γιορτινός (Χριστουγεννιάτικος) Κορμός με Βιολογική Πραλίνα
Ποιος δεν λατρεύει την πραλίνα φουντουκιού; Αυτός ο εύκολος σπιτικός χριστουγεννιάτικος κορμός με αφράτο σοκολατένιο παντεσπάνι και βιολογική πραλίνα φουντουκιού θα γίνει το αγαπημένο γιορτινό γλυκό των παιδιών (… αν προσθέσουμε λίγο λικέρ ή μπράντι και των μεγάλων!) και θα κλέψει την παράσταση στο τραπέζι.
Φέτος τις γιορτές μπαίνουμε στην κουζίνα με τα παιδιά και τα προσκαλούμε να διακοσμήσουν τον χριστουγεννιάτικο κορμό με τις δικές τους αγαπημένες λιχουδιές
Από την food blogger Two Minutes Angie
ΥΛΙΚΑ
Για το παντεσπάνι
- 100 γραμμάρια βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
- 5 αυγά
- 140 γραμμάρια βιολογική ζάχαρη demerara BIOFARMA
- 100 γραμμάρια βιολογική φαρίνα BIOFARMA
- 25 γραμμάρια κακάο
- 1 χούφτα ψημένα φουντούκια αλεσμένα για μισό λεπτό στο μούλτι
- Λίγες κουταλιές ζάχαρη
- ζάχαρη άχνη για την διακόσμηση
- Δύο φύλλα λαδόκολλα ίδιο μέγεθος με το ταψί
- 1 ταψί 30χ35 εκατοστά
Για τους καραμελωμένους ξηρούς καρπούς
- 3 φλυτζάνια του τσαγιού βιολογικά καρύδια, αμύγδαλα, cashews BIOFARMA
- 3 φλυτζάνια ζάχαρη demerara BIOFARMA
- ¼ φλυτζάνι του τσαγιού νερό
- 1 κ. σούπας σκόνη κανέλα
- 1 κ. γλυκού θαλασσινό αλάτι
- 1 κ. γλυκού άρωμα βανίλια
Για την κρέμα της γέμισης
- 200 γραμμάρια τυρί Μασκαρπόνε
- 500 γραμμάρια κρέμα γάλακτος
- 200 γραμμάρια βιολογική πραλίνα φουντουκιού BIOFARMA
- 1 χούφτα ψιλοκομμένα βιολογικά φουντούκια BIOFARMA
- 1 κ. σούπας σιρόπι βανίλιας
1 μεγάλο μεταλλικό μπολ που θα το αφήσουμε μία ώρα στην κατάψυξη για να χτυπήσουμε τα υλικά
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Για το παντεσπάνι:
1.Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190 βαθμούς (στη ρύθμιση με αέρα) ή 170 βαθμούς στη ρύθμιση με αντιστάσεις πάνω-κάτω.
2. Καλύπτουμε με λαδόκολλα (αντικολλητικό χαρτί ψησίματος) ένα ρηχό ταψί και τη βουτυρώνουμε με τα δάκτυλά μας ή με πλαστικό πινέλο ή ψεκάζουμε με μαγειρικό αντικολλητικό σπρέι.
3.Φτιάχνουμε το μίγμα:
– Χωρίζουμε τα αυγά σε κρόκους και ασπράδια σε δύο μεγάλα μπολ.
– Στο μπολ με τους κρόκους, προσθέτουμε τη ζάχαρη και 2 κουταλιές της σούπας νερό και χτυπάμε στο
μίξερ για 5 λεπτά μέχρι το μίγμα να ασπρίσει και να σφίξει. Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το κακάο και τα
προσθέτουμε στο μίγμα με τους κρόκους και τη ζάχαρη, ανακατεύοντας ελαφρά με μεταλλικό κουτάλι.
– Χτυπάμε τα ασπράδια σφιχτή μαρέγκα και τα προσθέτουμε σταδιακά στο μίγμα με απαλές κυκλικές
κινήσεις από τα κάτω προς τα πάνω αφήνοντας έτσι αέρα στο μίγμα για να γίνει αφράτο και εύπλαστο το
παντεσπάνι.
4.Ψήνουμε:
– Μεταφέρουμε το μίγμα στο ταψί , το απλώνουμε ομοιόμορφα και ψήνουμε για 10-12 λεπτά μέχρι το
παντεσπάνι να είναι σφικτό όταν το πιέζουμε στο κέντρο με το δάκτυλό μας.
– Πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη το παντεσπάνι και αμέσως το καλύπτουμε με μια ακόμα λαδόκολλα.
Ετοιμάζουμε το ρολό:
Αναποδογυρίζουμε το ταψί με το παντεσπάνι σε άλλο ταψί ίδιου μεγέθους ή σε μεγάλο δίσκο και
αφαιρούμε τη λαδόκολλα πάνω στην οποία ψήθηκε. Καλύπτουμε την επιφάνειά του με μια καθαρή
πετσέτα της κουζίνας και το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.
Με ένα μεγάλο μαχαίρι κόβουμε και αφαιρούμε από το κρύο παντεσπάνι τις λίγο πιο ψημένες άκρες από
τις τέσσερις πλευρές.
Ρολάρουμε προσεκτικά το παντεσπάνι μαζί με τη λαδόκολλα, ξεκινώντας από μία από τις μεγαλύτερες
πλευρές του και το καλύπτουμε με μία πετσέτα κουζίνας.
Θα το ξετυλίξουμε και θα αφαιρέσουμε τη λαδόκολλα όταν είναι να το γεμίσουμε με την κρέμα της
πραλίνας.
Για την κρέμα της γέμισης:
Στο παγωμένο μπολ χτυπάμε καλά την κρέμα γάλακτος, το μασκαρπόνε και την πραλίνα φουντουκιού με το άρωμα βανίλιας.
Για να καραμελώσουμε τους ξηρούς καρπούς:
Σε απλωτό αντικολλητικό τηγάνι προσθέτουμε όλα τα υλικά και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη σε μέτρια φωτιά. Όταν όλοι οι ξηροί καρποί έχουν καλυφθεί καλά με την καραμέλα αδειάζουμε προσεκτικά το μίγμα σε λαδόκολλα απλωμένη σε ταψί ή στον πάγκο της κουζίνας και τους απλώνουμε σε όλη την επιφάνεια. Όταν κρυώσουν εντελώς τους σπάμε στο όποιο μέγεθος θέλουμε.
Για να συνθέσουμε τον κορμό:
– Ξετυλίγουμε το παντεσπάνι και αφαιρούμε τη λαδόκολλα.
– Απλώνουμε τα 2/3 από το μίγμα στο παντεσπάνι και προσθέτουμε λίγα από τα ψιλοκομμένα φουντούκια
και τους καραμελωμένους ξηρούς καρπούς (που τους έχουμε σπάσει σε μικρά κομμάτια κρατώντας λίγα για
την τελική διακόσμηση).
– Ρολάρουμε ξανά το παντεσπάνι και το καλύπτουμε με το υπόλοιπο μίγμα.
Πασπαλίζουμε τον κορμό με λίγο κακάο και -κρατώντας ένα πιρούνι ανάποδα- σχηματίζουμε κυματισμούς
όπως σε έναν κορμό δένδρου.
– Βάζουμε τον κορμό στο ψυγείο για μία ώρα.
Για διακόσμηση:
Όταν έχει κρυώσει κόβουμε πλαγίως το 1/3 του κορμού και το κολλάμε πλαγιαστά στον κορμό, σαν ένα κλαδί. Διακοσμούμε με τα υπόλοιπα ψιλοκομμένα φουντούκια και βάζουμε ξανά τον κορμό στο ψυγείο.
Λίγα λεπτά πριν σερβίρουμε θα πασπαλίσουμε με ζάχαρη άχνη τον δίσκο σερβιρίσματος και, αφού προσθέσουμε τους καραμελωμένους ξηρούς καρπούς (σπάζοντάς τους σε μικρότερα κομμάτια) στον δίσκο και τον κορμό, πασπαλίζουμε ξανά με λίγη άχνη.
Συμβουλές επιτυχίας :
Μπορούμε να διακοσμήσουμε τον κορμό, για χάρη των παιδιών, με σπασμένη γκοφρέτα σοκολάτας, σοκολατένιες μπαλίτσες ή σπασμένα μπισκότα σοκολάτας και άλλες αγαπημένες λιχουδιές που θα προμηθευτούμε ακόμα και από το περίπτερο της γειτονιάς!
Για τους ενήλικες – και για μία νότα καφέ στον κορμό – θα αλείψουμε ή θα ψεκάσουμε το παντεσπάνι με 4-5 κουταλιές της σούπας λικέρ με γεύση καφέ ή μπράντυ ανακατεμένο με 2 κ. σούπας σκόνη εσπρέσο αφού τον έχουμε γεμίσει με κρέμα και πριν τον αλείψουμε με την υπόλοιπη κρέμα.
Οι καραμελωμένοι ξηροί καρποί γίνονται ένα ιδανικό σνακ για το σχολείο ή με ένα ποτό, τώρα τις γιορτές.