ΖΕΣΤΗ ΣΑΛΑΤΑ ΦΑΚΕΣ ΜΕ ΛΑΧΑΝΙΚΑ & ΠΕΣΤΟ ΜΑΪΝΤΑΝΟΥ ΣΕ ΚΑΛΑΘΑΚΙΑ ΤΡΑΓΑΝΗΣ ΤΟΡΤΙΓΙΑΣ

ΖΕΣΤΗ ΣΑΛΑΤΑ ΦΑΚΕΣ ΜΕ ΛΑΧΑΝΙΚΑ & ΠΕΣΤΟ ΜΑΪΝΤΑΝΟΥ ΣΕ ΚΑΛΑΘΑΚΙΑ ΤΡΑΓΑΝΗΣ ΤΟΡΤΙΓΙΑΣ

Ζεστή σαλάτα φακές με λαχανικά και πέστο μαϊντανού σε καλαθάκια τραγανής τορτίγιας

Ετοιμάζετε σούπα φακές; Κρατήστε 2 φλυτζάνια βρασμένες φακές στην άκρη για αυτήν την ασυνήθιστη ζεστή σαλάτα με λαχανικά αλλά και φέτα, λουκάνικο που σερβίρετε σε καλαθάκια τραγανής τορτίγιας που γίνονται στο λεπτό. Θα ξετρελάνει μικρούς και μεγάλους!

 Από την food blogger Two Minutes Angie

ΥΛΙΚΑ (για 4 άτομα) 

Μισό πακέτο (250 γρμ.) βιολογικές φακές BIOFARMA
2 φυλλαράκια δάφνη
4 κ.σ. ξίδι από κόκκινο κρασί
1 μεγάλο καρότο κομμένο σε πολύ λεπτές ροδέλες
1 πιπεριά Φλωρίνης κομμένη σε κυβάκια
1 κολοκύθι κομμένα σε κυβάκια
2 κρεμμυδάκια φρέσκα κομμένα σε λεπτές φέτες
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 σκόρδο κομμένο στη μέση

4 μικρές στρογγυλές μαλακές τορτίγιες
6 τοματίνια κομμένα κάθετα στη μέση
1 μικρό κομμάτι φέτα κομμένη σε κυβάκια
4 Λουκάνικα κοκτέιλ ή 1 χωριάτικο λουκάνικο σε λεπτές ροδέλες (ή ένα αβοκάντο κομμένο σε κυβάκια αν το προτιμούμε χορτοφαγικό)

1 ματσάκι φρέσκος μαϊντανός
Βιολογικά καρύδια BIOFARMA
Βιολογική μουστάρδα BIOFARMA

1 ταψί για μάφινς

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Γρήγορο πέστο μαϊντανού : Φρέσκος μαϊντανός + καρύδια + μουστάρδα

Πλένουμε και στεγνώνουμε πολύ καλά ένα ματσάκι μαϊντανό (φύλλα και κοτσάνια).
Τον χονδροκόβουμε και τον βάζουμε στο μπλεντεράκι με 1/3 φλυτζάνι ελαιόλαδο, μία χούφτα βιολογικά καρύδια BIOFARMA, 2 κ.σ. ξίδι, 1-2 σκελίδες σκόρδο, 1 κ.γλ. βιολογική μουστάρδα BIOFARMA, λίγο αλάτι και πιπέρι ή νιφάδες καυτερό μπούκοβο.
Χτυπάμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν όλα τα συστατικά, βάζουμε το μίγμα σε μπολάκι και καλύπτουμε την επιφάνεια με ελαιόλαδο ώστε να μην μαυρίσει.
Χρησιμοποιούμε όσο θέλουμε στη σαλάτα της συνταγής μας και το υπόλοιπο το φυλάμε στο ψυγείο για μία εβδομάδα προσθέτοντάς το σε σαλάτες, σάντουιτς ή σαν συνοδευτικό με ψητά κρεατικά , ψάρι βραστό ή ψητό ή βραστά και ψητά λαχανικά.

Καλαθάκια τορτίγιας σε 5’ :

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς , προτιμότερο με αέρα. Αναποδογυρίζουμε το ταψί για μάφινς και τοποθετούμε την κάθε τορτίγια στο χώρο ανάμεσα στα τέσσερα εξογκώματα  πιέζοντας ελαφρά με τα δάχτυλα για να πάρει η κάθε τορτίγια το σχήμα ενός μικρού καλαθιού. Ψήνουμε τα καλαθάκια για 4-5 λεπτά μέχρι να πάρουν ένα ελαφρύ χρώμα. Βγάζουμε από το φούρνο , τα αφήνουμε 5 λεπτά να κρυώσουν στο ταψί για να διατηρήσουν το σχήμα τους και μετά τα μεταφέρουμε στο δίσκο σερβιρίσματος ή στα πιάτα φυλάσσοντάς τα μακριά από ατμούς.

Για τη ζεστή σαλάτα φακές :

Βράζουμε τις φακές με δύο φυλλαράκια δάφνης μέχρι να είναι μαλακές αλλά να κρατούν το σχήμα τους (γύρω στα 30-40 λεπτά). Ξεπλένουμε με κρύο νερό κάτω από τη βρύση και αφήνουμε να στραγγίσουν καλά.
Ψήνουμε ή τηγανίζουμε ελαφρά τα λουκάνικα .
Σοτάρουμε τα λαχανικά σε λίγο ελαιόλαδο για 3-4 λεπτά και στο τέλος αφαιρούμε το σκόρδο.
Προσθέτουμε στα λαχανικά τις βρασμένες φακές, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε ελαφρά.

Πριν γεμίσουμε τα καλαθάκια με το μίγμα προσθέτουμε στις φακές τα τοματίνια , όσο θέλουμε από το πέστο μαϊντανού, το ξίδι και ανακατεύουμε.

Γεμίζουμε τα καλαθάκια , διακοσμούμε με τα λουκάνικα και τη φέτα , πασπαλίζουμε με λίγο ακόμα μαϊντανό και σερβίρουμε αμέσως. Έτσι όπως είναι τραγανό, το καλαθάκι τορτίγιας τρώγεται με το χέρι όπως τα μεξικάνικα τάκος.

Συμβουλές επιτυχίας :

* Μπορούμε να διακοσμήσουμε τα καλαθάκια με επιπλέον φρέσκο ρόδι , αβοκάντο ή κίτρινες και πορτοκαλί πιπεριές σε μικρά κυβάκια όπως και να πασπαλίσουμε τη φέτα με τσίλι ή καυτερή πάπρικα, για μια πιο πικάντικη σαλάτα.