Κολοκυθάκια γεμιστά με αυγολέμονο
Η πιο ευρύχωρη κατσαρόλα της κουζίνας σας καλωσορίζει ένα από τα νοστιμότερα παραδοσιακά φαγητά της ελληνικής κουζίνας, κολοκυθάκια γεμιστά με ρύζι και αρωματικά! Το αυγολέμονο στο τέλος κάνει το χορτοφαγικό αυτό φαγητό ακόμα πιο βελούδινο στη γεύση, χορταστικό αλλά και απίστευτα ελαφρύ! Ποιος εξάλλου δεν λατρεύει τα ανοιξιάτικα γεμιστά; Εμείς σίγουρα ναί!
Από την food blogger Two Minutes Angie
ΥΛΙΚΑ (για 4 άτομα)
8 μεγάλα κολοκύθια
3-4 κ. γλυκού ρύζι νυχάκι BIOFARMA για κάθε κολοκύθι
2 μεγάλα κρεμμύδια αλεσμένα καλά στο μπλεντεράκι
Ένα μικρό ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
2 κ. γλυκού αποξηραμένο δυόσμο
2/3 φλυτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο
Αλατοπίπερο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Κόβουμε 3-4 εκατοστά από το πάνω μέρος κάθε κολοκυθιού (εκεί που είναι το κοτσάνι του).
Αδειάζουμε τα κολοκυθάκια από τη ψύχα τους προσπαθώντας να μην σπάσουμε τα τοιχώματά τους.
Αν δεν έχετε το ειδικό εργαλείο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα μεταλλικό μικρό κουτάλι με μακρύ χέρι.
Ξεπλένουμε το ρύζι με κρύο νερό , το στραγγίζουμε και το βάζουμε σε ένα μεσαίο μπολ
ανακατεύοντάς το με τα αρωματικά, τα μπαχαρικά, το 1/3 από το ελαιόλαδο και τα κρεμμύδια.
Αλατίζουμε το εσωτερικό από τα κολοκυθάκια και τα γεμίζουμε σπρώχνοντας τη γέμιση καλά
προς τα μέσα και σταματώντας το γέμισμα 1-2 εκατοστά πριν το τέλος.
Αφού γεμίσουμε τα κολοκύθια, τα κλείνουμε με τα καπάκια τους βάζοντας τα ανάποδα
και σπρώχνοντας ελαφρά το κοτσανάκι προς τη γέμιση.
Λαδώνουμε τον πάτο μιας απλωτής κατσαρόλας και τοποθετούμε τα κολοκυθάκια στριμωχτά μεταξύ τους.
Προσθέτουμε χλιαρό νερό μέχρι τη μέση.
Θα χρειαστούμε αρκετό νερό για να πάρουμε στο τέλος τους μαγειρέματος το νόστιμο ζουμάκι
που θα το χρησιμοποιήσουμε για το αυγολέμονό μας.
Προσθέτουμε το υπόλοιπο από το λάδι μας στην κατσαρόλα.
Κόβουμε ένα λεμόνι σε λεπτές φέτες και τις τοποθετούμε πάνω στα κολοκύθια.
Ξεκινάμε με δυνατή φωτιά αλλά μόνον μέχρι να ξεκινήσει να βράζει το φαγητό.
Αμέσως μετά χαμηλώνουμε τη φωτιά ώστε το φαγητό να σιγοβράζει για όλη τη διάρκεια του μαγειρέματος, περίπου 40 λεπτά.
Στη μέση του χρόνου με δύο πηρούνια, προσεκτικά για να μην τα σπάσουμε, γυρίζουμε τα κολοκύθια από την άλλη τους πλευρά για να μαλακώσει ομοιόμορφα η σάρκα τους.
Τρυπάμε τα κολοκύθια για να σιγουρευτούμε ότι έχουν βράσει καλά, αν τρυπιούνται εύκολα, τότε το φαγητό είναι έτοιμο.
Δοκιμάζουμε λίγο ζωμό και ελέγχουμε το αλατοπίπερο.
Κατεβάζουμε τη φωτιά στο ελάχιστο για να ετοιμάσουμε το εύκολο αυγολέμονό μας με το ζεστό ζωμό του φαγητού. Αν τα θέλουμε νηστίσσιμα, χωρίς αυγολέμονο, τότε σερβίρουμε τα γεμιστά κολοκυθάκια με λίγο ζουμάκι και δίπλα φρεσκοτριμμένο πιπέρι και χυμό λεμονιού για όποιον θέλει επιπλέον.
Το εύκολο αυγολέμονο
Χτυπάμε πολύ καλά δύο αυγά με το χυμό από ένα μεγάλο λεμόνι στο μούλτι ή σε ένα μπολ με έναν αυγοδάρτη.
Παίρνουμε με μια κουτάλα το ζουμάκι του φαγητού από την κατσαρόλα και το ρίχνουμε σταδιακά στο μίγμα με τα αυγά και το λεμόνι συνεχίζοντας να ανακατεύουμε δυνατά μέχρι να χρησιμοποιήσουμε όλο το ζωμό.
Σβήνουμε την εστία και ρίχνουμε ομοιόμορφα το αυγολέμονο στην κατσαρόλα κουνώντας την κυκλικά για να πάει το αυγολέμονο παντού. Ακουμπάμε την κατσαρόλα στην κλειστή αλλά ελάχιστα ζεστή εστία και τη κουνάμε συνέχεια χωρίς να σταματήσουμε για λίγα ακόμα λεπτά μέχρι να δέσει καλά το αυγολέμονό μας.
Απομακρύνουμε το φαγητό από τη φωτιά, αλατοπιπερώνουμε ελάχιστα και σερβίρουμε τα κολοκύθια ζεστά με αρκετό αυγολέμονο σε κάθε πιάτο.
Συμβουλές επιτυχίας :
*Όσα περισσότερα μυρωδικά, τόσο καλύτερα! Προσθέστε άφοβα στη γέμιση άνηθο ή μάραθο ή και τα δύο.
**Υπάρχει και vegan αυγολέμονο που γίνεται μόνο με το ζωμό του φαγητού, λίγο αλεύρι και λεμόνι! Λέγεται ντερμπιγιέ και πολλοί το προτιμούν για να “δέσουν” παρόμοια φαγητά με ζωμό.
***Τα γεμιστά δεν τρώγονται καυτά και σερβίρονται ευκολότερα όταν είναι χλιαρά.