Εξωτικό κινέζικο ρύζι με λαχανικά
Μια υπέροχη ιδέα για να εκμεταλλευθούμε όσα λαχανικά έχουν απομείνει στο ψυγείο μας! Μαγειρεμένο με ένα από τα βιολογικά ρύζια BioFarma (μπασμάτι, νυχάκι ή parboiled) γίνεται μια πολύ αγαπημένη συνταγή! Κινέζικο ρύζι ή fried rice! Μας κατέκτησε όλους με τη γεύση του και περισσότερο απ’ όλους …τις μαμάδες που βρήκαν το νοστιμότερο τρόπο να τρώνε λαχανικά τα μικρά παιδιά!
Από την food blogger Two Minutes Angie
ΥΛΙΚΑ (για 6 άτομα)
1 πακέτο βιολογικό ρύζι νυχάκι BIOFARMA, βρασμένο και στραγγισμένο καλά
1 βάζο βιολογικό καλαμπόκι BIOFARMA στραγγισμένο
4-5 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα με αρκετό από το πράσινο μέρος τους
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 μεγάλο καρότο τριμμένο στο χονδρό του τρίφτη
3 μέτρια κολοκυθάκια κομμένα κάθετα στη μέση και σε λεπτά μισοφέγγαρα
1 μικρό μπρόκολο (μόνο τα μπουκετάκια του) χωρίς κοτσάνι, ζεματισμένο
1 μεγάλη πράσινη πιπεριά κομμένη σε καρεδάκια
1 μεγάλη κόκκινη πιπεριά κομμένη σε καρεδάκια
1 κομμάτι 5 εκατοστών ρίζα τζίντζερ τριμμένη στο τρίφτη.
Αλάτι και πιπέρι
Νιφάδες τσίλι (προαιρετικά)
Σος σόγιας και γλυκόξινη σος τσίλι (για το σερβίρισμα)
Μια απλή ομελέτα με 2 αυγά, βρασμένο κοτόπουλο, ζαμπόν, βραστή γαλοπούλα (προαιρετικά)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε ευρύχωρο βαθύ τηγάνι (ή γουόκ αν έχουμε) και σε δυνατή φωτιά
σοτάρουμε με ελάχιστο ελαιόλαδο τα κρεμμύδια και το τζίντζερ για 1-2 λεπτά.
Σταδιακά προσθέτουμε τα κολοκυθάκια, τα καρότα και μετά τα υπόλοιπα λαχανικά,
ανακατεύοντας συνέχεια με δύο ξύλινες κουτάλες.
Μετά από 5 λεπτά, προσθέτουμε λίγο-λίγο το ρύζι και αναμιγνύουμε με τα λαχανικά.
Ίσως χρειαστεί να προσθέσουμε ελάχιστο ελαιόλαδο ακόμα.
Μετά από 3-4 λεπτά, προσθέτουμε τις νιφάδες τσίλι, 2-3 κουταλιές της σούπας σος σόγιας
και -αν χρησιμοποιούμε- την ομελέτα, το ζαμπόν και το βρασμένο κοτόπουλο.
Σερβίρουμε αμέσως σε ατομικά μπολ με τη σάλτσα σόγιας και τη γλυκόξινη σος δίπλα.
Συμβουλές επιτυχίας :
* Μπορείτε να προσθέσετε βραστό κοτόπουλο, ζαμπόν ή ακόμα και αυγό στο τηγανητό ρύζι. Μια απλή ομελέτα κομμένη σε μικρά τετραγωνάκια ή λωρίδες που θα την προσθέσετε στο τελευταίο ανακάτεμα νοστιμίζει ακόμα περισσότερο το χορτοφαγικό μας φαγητό!
** Το χθεσινό ρύζι είναι θησαυρός και είναι ακόμα καλύτερο για τη συγκεκριμένη συνταγή. Όσο πιο στεγνό το ρύζι, τόσο πιο εύκολα αναμιγνύεται στο τηγάνι με τα λαχανικά, ενώ παραμένει σπυρωτό και ευπαρουσίαστο
*** Αν κόψετε σε πολύ μικρά μπουκετάκια το μπρόκολο μπορείτε να αποφύγετε το ζεμάτισμα, θα μαγειρευτεί στο τηγάνι. Για το κινέζικο ρύζι, θέλουμε να μην είναι παραβρασμένα τα λαχανικά, αλλά τραγανά.
**** Το fried rice γίνεται το ιδανικό …ταπεράκι για το γραφείο!