Κέικ με μαύρη κορινθιακή σταφίδα και sauce καραμέλας
Μία υπερτροφή στο κέικ μας! Το πανέμορφο και λαχταριστό κέικ με τη κορινθιακή σταφίδα και το πλούσιο γλάσο καραμέλας είναι ιδανικό για το κυριακάτικο πρωινό, τον απογευματινό καφέ αλλά και ένα θρεπτικό σνακ για τα παιδιά μας !
Από την food blogger Two Minutes Angie
ΥΛΙΚΑ (για 8 άτομα)
200 γραμμάρια κορινθιακή σταφίδα BIOFARMA (1 σακουλάκι)
1 κ. γλυκού μαγειρική σόδα
1 ½ φλυτζάνια νερό από τον βραστήρα
125 γραμ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
¾ φλυτζανιού καστανή ζάχαρη (demerara) BIOFARMA
3 φιαλίδια βανίλιας
2 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
2 φλυτζάνια βιολογική φαρίνα BIOFARMA
Για το γλάσο καραμέλας
1 φλυτζάνι καστανή ζάχαρη (demerara) BIOFARMA
300 ml. κρεμ φρες
2 φιαλίδια βανίλια
60 γραμ. βούτυρο κομμένο σε μικρά κομματάκια
Μια πρέζα ψιλό αλάτι
Ένα στρογγυλό αντικολλητικό ταψάκι 22 εκ. διάμετρο και τουλάχιστον 5 εκ. βαθύ
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
Σε ένα πυρίμαχο μπολ βάζουμε τη σταφίδα , τη μαγειρική σόδα και το βραστό νερό.
Το αφήνουμε ξεσκέπαστο για 20 λεπτά μέχρι οι σταφίδες να έχουν μαλακώσει
και το νερό να είναι μόλις χλιαρό.
Με ηλεκτρικό μίξερ χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη και τη βανίλια (μέχρι να ασπρίσει το μίγμα)
και μετά προσθέτουμε τα αυγά ένα-ένα συνεχίζοντας μέχρι να ενσωματωθούν καλά.
Με μια μεταλλική κουτάλα προσθέτουμε τις σταφίδες (μαζί με το χλιαρό νερό μέσα στο οποίο έχουν μουσκέψει)
και ανακατεύουμε μέχρι να αναμιχθούν καλά.
Βάζουμε το μίγμα του κέικ σε καλά αλευρωμένο και βουτυρωμένο ταψί και ψήνουμε για 45 λεπτά.
Αφήνουμε να κρυώσει το κέικ μας για 10 λεπτά πριν το ξεφορμάρουμε.
Προετοιμάζουμε το γλάσο καραμέλας : ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα όλα τα υλικά σε μικρό κατσαρολάκι και σε μέτρια φωτιά μέχρι να πήξει ελαφρά το γλάσο (να καλύπτει δηλαδή το πίσω μέρος της κουτάλας χωρίς να χύνεται), περίπου 10 λεπτά.
Όπως είναι ζεστό το προσθέτουμε αμέσως στο χλιαρό κέικ καλύπτοντάς το ομοιόμορφα.
Tips :
*Αν θέλουμε μπορούμε να διακοσμήσουμε επιπλέον το κέικ μας με πραλίνα αμυγδάλου. Η πιο εύκολη λύση είναι να αγοράσουμε ένα έτοιμο παστέλι αμυγδάλου και να το θρυμματίσουμε πάνω στο γλάσο.
**Η μαύρη κορινθιακή σταφίδα είναι πολύ θρεπτική, περιέχει κάλιο, μαγνήσιο, σίδηρο, πολυφαινόλες και βιταμίνη C ενώ είναι σημαντική πηγή φυτικών ινών για τη καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Με λίγα λόγια, μία υπερτροφή!