Ψωμί με αλεύρι ολικής άλεσης, φουντούκια και ηλιόσπορους
Μικροί και μεγάλοι λατρεύουν αυτό το ψωμί! Γίνεται με δύο ειδών βιολογικό αλεύρι, ολικής και για όλες τις χρήσεις και ξηρούς καρπούς. Φτιάχνουμε νόστιμα και υγιεινά σάντουιτς για το παιδικό καλαθάκι και το γραφείο προσθέτοντας με τον πιο νόστιμο τρόπο περισσότερες ίνες και θρεπτικά συστατικά στην καθημερινή μας διατροφή!
Από την food blogger Two Minutes Angie
ΥΛΙΚΑ
250 γραμμάρια αλεύρι ολικής άλεσης Bio Farma
250 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις Bio Farma
1 φακελάκι μαγιά (8 γραμμάρια)
1 κ. σούπας ζάχαρη
1 κ. γλυκού αλάτι ψιλό
150 γραμμάρια ανάμικτα φουντούκια και ηλιόσποροι Bio Farma σπασμένα καλά
400-420 ml χλιαρό νερό
1 αντικολλητικό ταψάκι διαμέτρου 23-25 εκ.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε μεγάλο μπολ κοσκινίζουμε τα δύο αλεύρια αλλά δεν πετάμε όσες φυτικές ίνες έμειναν στη σίτα, τις προσθέτουμε στο μίγμα ξανά.
Προσθέτουμε τη μαγιά, τη ζάχαρη, το αλάτι, τους ξηρούς καρπούς και τους σπόρους και τα ανακατεύουμε.
Κάνουμε μια λακούβα στη μέση του μίγματος και προσθέτουμε σταδιακά σχεδόν όλο το χλιαρό νερό
ανακατεύοντας ελάχιστα μέχρι να γίνει μια μαλακή ζύμη (προσθέτοντας το υπόλοιπο νερό, αν χρειαστεί).
Δεν ανακατεύουμε πολύ τη ζύμη σε αυτό το στάδιο ώστε να μείνει η ζύμη ελαστική και ανάλαφρη.
Αναποδογυρίζουμε τη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια και ζυμώνουμε καλά τεντώνοντάς την,
πιέζοντάς και διπλώνοντάς την για λίγα λεπτά.
Δίνουμε ένα στρογγυλό σχήμα, αλευρώνουμε το εσωτερικό του μπολ
και ξαναβάζουμε τη ζύμη μέσα (καλυμμένη με μεμβράνη ή μια καθαρή πετσέτα).
Αφήνουμε την σε ζεστό μέρος για 45-60 λεπτά μέχρι σχεδόν να διπλασιαστεί σε όγκο.
Βάζουμε το ψωμί στο ταψί κρατώντας το στρογγυλό σχήμα του.
Αλείφουμε την επιφάνεια με ελαιόλαδο και προσθέτουμε 1-2 κουταλιές επιπλέον ξηρούς καρπούς.
Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 180 βαθμούς και ψήνουμε το ψωμί μας για 50 λεπτά
μέχρι να έχει μια λαχταριστή κόρα.
Αφήνουμε το ψωμί να κρυώσει 10 λεπτά πριν το κόψουμε.
Συμβουλές επιτυχίας :
*Οι ίνες που περιέχει το ψωμί ολικής βοηθούν την υγεία του πεπτικού συστήματος. Αυτή η συνταγή είναι νόστιμη, πιο υγιεινή, ιδανική ακόμα και για μικρά παιδιά που συνήθως προτιμούν το λευκό ψωμί.
*Το κοσκίνισμα στην αρχή βοηθά το αλεύρι ολικής άλεσης να γίνει πιο ελαφρύ και να φουσκώσει το ψωμί περισσότερο.
**Αντί για φουντούκια και ηλιόσπορους μπορείτε να χρησιμοποιήσετε βιολογικά καρύδια και κολοκυθόσπορους BIOFARMA