Ρεβυθάδα Σιφνέικη

Ρεβυθάδα Σιφνέικη

ΡΕΒΥΘΑΔΑ ΣΙΦΝΕΪΚΗ

Ένα παραδοσιακό φαγητό από το όμορφο κυκλαδονήσι, τη Σίφνο!

Το πεντανόστιμο αυτό χορτοφαγικό φαγητό αποθεώνει τα ρεβύθια με τρία μόλις υλικά.

 Από την food blogger Two Minutes Angie

ΥΛΙΚΑ

1 πακέτο ρεβύθια Bio Farma (500γρ.)
4 μεγάλα κρεμμύδια καθαρισμένα, κομμένα στη μέση και σε λεπτές φέτες
3/4 φλυτζανιού ελαιόλαδο
3 φυλλαράκια δάφνης ή 1-2 κλαδάκια φρέσκο δενδρολίβανο ή 1 κ.σ. αποξηραμένο δενδρολίβανο
1 κ.σ. αλάτι
1 κ.γλ. πιπέρι
1 μικρή πιπερίτσα τσίλι ψιλοκομμένη (προαιρετικά)
1 κ.γλ. κύμινο (προαιρετικά)
5-1.7 λίτρα καυτό νερό
Χυμό λεμονιού για το σερβίρισμα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Μουλιάζουμε τα ρεβύθια αποβραδίς σε μεγάλο μπολ με πολύ νερό.
Τα σουρώνουμε και τα βάζουμε στη γάστρα, σε μαντεμένιο σκεύος ή σε πυρέξ με καπάκι.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200˚C με αέρα ή πάνω-κάτω.
Προσθέτουμε στο σκεύος με τα ρεβύθια, το μισό ελαιόλαδο, τα αρωματικά της επιλογής μας,
το αλατοπίπερο, τσίλι και κύμινο αν χρησιμοποιούμε, τα κρεμμύδια και ανακατεύουμε
(κρατάμε λίγα κρεμμύδια και τα βάζουμε πάνω-πάνω για να καραμελώσουν προς το τέλος του ψησίματος).
Προσθέτουμε το ζεστό νερό από το βραστήρα, τόσο όσο να σκεπάζει τα ρεβύθια και λίγο ακόμα.
Σκεπάζουμε τη γάστρα με το καπάκι της και ψήνουμε για 2 ώρες.
Τότε ανοίγουμε με προσοχή το καπάκι, δοκιμάζουμε αν τα ρεβύθια έχουν βράσει καλά
και προσθέτουμε το αλατοπίπερο και ανακατεύουμε.
Ψήνουμε περίπου για μισή ώρα ακόμα χωρίς καπάκι.8. Σερβίρουμε τη ρεβυθάδα μας,
ραντίζοντας με μια κουταλιά ωμό ελαιόλαδο το κάθε πιάτο, με λεμόνι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι δίπλα.

Συμβουλές Επιτυχίας!

  • Μπορούμε να συντομεύσουμε το χρόνο ψησίματος στο φούρνο, βράζοντας τα ρεβύθια σκέτα για 20’ στη χύτρα ταχύτητος. Μετά ακολουθούμε τις οδηγίες κανονικά, συντομεύοντας το ψήσιμο στο φούρνο κατά μία ώρα.
  • Εάν χρησιμοποιείτε πήλινη παραδοσιακή γάστρα: οι πήλινες γάστρες με το φαγητό μπαίνουν σε κρύο φούρνο (άρα χρειάζονται περισσότερο χρόνο ψησίματος), αντίθετα με τις μαντεμένιες ή τα πυρέξ με καπάκι που μπαίνουν σε προθερμασμένο φούρνο. Μην προθερμάνετε το φούρνο σας λοιπόν αν χρησιμοποιείτε πήλινο.
  • Τα βιολογικά ρεβύθια BioFarma είναι μικρόσπερμα, όπως και τα σιφνέϊκα, γι’ αυτό μαγειρεύονται γρήγορα και χυλώνουν ωραία.
  • Αν ξεσκεπάσουμε τη γάστρα μας και ψήσουμε τη ρεβυθάδα σε πολύ δυνατό φούρνο τα τελευταία 15 λεπτά, τότε  τα κρεμμύδια θα καραμελώσουν πιο πολύ, δίνοντας έτσι πιο ωραία εμφάνιση στο φαγητό μας.
  • Βιάζεστε; Ακολουθήστε τη συνταγή μας, μαγειρεύοντας τα ρεβύθια με τον ίδιο τρόπο αλλά στη χύτρα ταχύτητος. Θα είναι έτοιμα σε 30-40 λεπτά!