Η ανοιξιάτικη κις (quiche) με τα κολοκυθάκια

Η ανοιξιάτικη κις (quiche) με τα κολοκυθάκια

Η ανοιξιάτικη κις (quiche) με τα κολοκυθάκια

Υπέροχη σαν κύριο γεύμα, με μία ανάμικτη σαλάτα δίπλα ή σαν συνοδευτικό στο τραπέζι σας, αυτή η κις με τα κολοκυθάκια είναι ελαφριά, φίνα και πεντανόστιμη. Το μπισκοτένιο ζυμάρι της, φτιαγμένο με το βιολογικό αλεύρι μας, ένας θησαυρός από μόνο του!

 Από την food blogger Two Minutes Angie

ΥΛΙΚΑ (για 8-10 pancakes)

Για τη ζύμη (για μια ταρτιέρα διαμέτρου 30 εκ.):


150 γραμμάρια φρέσκο βούτυρο από το ψυγείο, κομμένο σε κυβάκια
250 γραμμάρια βιολογικό αλεύρι BioFarma
1 αυγό ελαφρά χτυπημένο με 1 κ.σούπας νερό βρύσης
Λίγο βούτυρο για να αλείψουμε την ταρτιέρα

Για τη γέμιση:

3 αυγά μεγάλα
2 ½ φλυτζάνια τσαγιού γάλα
2 φλυτζάνια νόστιμα κίτρινα τυριά τριμμένα (γραβιέρα, έμενταλ, γκούντα)
Το πράσινο μέρος από 4 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένο
4 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
2 κ. σούπας ελαιόλαδο
6 μέτρια κολοκύθια, κομμένα σε λεπτές ροδέλες
2 κόκκινες πιπεριές Φλωρίνης, τη μία κομμένη σε λεπτές ροδέλες και την άλλη σε κομματάκια
Λίγο άνηθο ή μάραθο
1 κ. γλυκού ξηρό ή φρέσκο δυόσμο
Το ξύσμα από ένα μικρό λεμόνι
Αλάτι και πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Η ζύμη: Σε ένα βαθύ μπολ (ή στον κάδο του μίξερ με το γάντζο) δουλεύουμε το αλεύρι με το βούτυρο,
μέχρι το μίγμα να γίνει σαν ψίχουλα.
Τότε προσθέτουμε το αυγό με το νερό και δουλεύουμε ξανά τη ζύμη μέχρι να ομογενοποιηθεί.
Τη βάζουμε στο ψυγείο για 5 λεπτά.
Την ανοίγουμε με πλάστη σε ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια και τη στρώνουμε στην ταρτιέρα
ή το ταψί πιέζοντας με τα δάκτυλά μας για να καλύψουμε όλο τον πάτο
και τα πλαϊνά μέχρι 2-3 εκατοστά.

Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 180 βαθμούς, στη ρύθμιση πάνω-κάτω ή με αέρα.

Γέμιση:  Σοτάρουμε ελαφρά τα κρεμμυδάκια, τις πιπεριές,
τα κολοκυθάκια και τα αλατοπιπερώνουμε.
Τα αφήνουμε να κρυώσουν 3 λεπτά και τα προσθέτουμε σε μεγάλο μπολ,
μαζί με όλα τα άλλα υλικά ανακατεύοντας με πηρούνι.
Θέλουμε η γέμισή μας να είναι αρκετά νερουλή.

Βάζουμε τη γέμιση στην ταρτιέρα και ψήνουμε για 1 ώρα.
Αν ψήνουμε στον άερα τότε τα τελευταία 15 λεπτά ψήνουμε μόνο από κάτω στους 150 βαθμούς.

Αφήνουμε την έτοιμη κις να κρυώσει για 5 λεπτά και σερβίρουμε.

Συμβουλές επιτυχίας :

*Η συνταγή της ζύμης είναι για μεγάλη ταρτιέρα ή στρογγυλό ταψί. Αν περισσέψει ζύμη μπορούμε να τη φυλάξουμε στην κατάψυξη για 1 μήνα, για μικρά ταρτάκια της στιγμής με την εύκολη γέμιση της επιλογής μας

**Είναι σημαντικό να ψηθεί καλά η κις και από κάτω.

***Η κις είναι σαν την πίτσα ή την ομελέτα, προσθέστε άφοβα στο βασικό μίγμα με τα αυγά, το γάλα και το τριμμένο τυρί ό,τι επιπλέον σας αρέσει (ζαμπόν, βραστή γαλοπούλα, σοταρισμένα μανιτάρια με πράσινη πιπεριά και σχοινόπρασο, μπουκετάκια από βρασμένο μπρόκολο, κτλ).